Aratás - betakarítás - hálaadás
János naptól kezdve egy ÉRÉSI folyamat megy végbe a természetben. Az ősz kezdetével pedig megkezdődik egy begyűjtési, betakarítási időszak. A gabonák feldolgozása ennek az időszaknak a fő tevékenysége, témája: aratás, cséplés, őrlés, cipósütés.
Az ünnepkör végén tartjuk Betakarítási ünnepünket (szeptember 29. Szt. Mihály napja). Ez a nap lesz az, amikor először begyújtjuk a "kemencét" és frissen sütött cipócskákat készítünk az általunk feldolgozott gabonákból. Ezen a reggelen, a gyerek szépen feldíszített kosarakkal érkeznek, amelyben egy-egy őszi gyümölcsöt, zöldséget hoznak otthonról. Ünnepi asztalt terítünk gyertyával, virággal; az asztal közepére kerül a bőségtál, amit megrakunk a gyerekek által hozott gyümölcsökkel.
Az egész ünnepkört a HÁLA érzése hatja át, hála mindenért, amit a természet adott.